ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Το 14ο Γυμνάσιο Λάρισας στη Βενετία!


Από την Βενετία επέστεψαν οι ομάδες των μαθητών του 14ου Γυμνασίου Λάρισας που υλοποιούν τα πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον τοίχο», «Στιγμές από Βενετία σε μικρά κομμάτια», "Κολλάζ της Μόνα Λίζα και της Αφροδίτης του Μποντιτσέλι", και «Νοσταλγικά στιγμιότυπα από το παρελθόν της πόλης μου». Το ταξίδι διήρκησε από 26 έως 30 Μαρτίου 2011 και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων, ύστερα από ειδική πρόσκληση της Biennale της Βενετίας, μιας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια στη Βενετία και συγκεντρώνει κάποιες από τις πιο πρωτοποριακές δημιουργίες της μοντέρνας τέχνης. Τα παιδιά εκεί, αφού γνώρισαν τους χώρους της Ca’ Giustinian και τα εκθέματα που τη διακοσμούν, ενημερώθηκαν για την ιστορία της Biennale και του ιστορικού κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 14ο Γυμνάσιο Λάρισας ήταν το πρώτο σχολείο που προσκλήθηκε από το φορέα αυτό και οι υπεύθυνοι του δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο και την κουλτούρα των μαθητών καθώς όλη η παρουσίαση, ξενάγηση και συζήτηση έγινε στην αγγλική γλώσσα χωρίς μετάφραση ύστερα από επιλογή των ίδιων των παιδιών.
Ένας άλλος πολύ σημαντικός σταθμός ήταν η επίσκεψη στο Campo dei Greci, μια νησίδα δυο βήματα από τη φημισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου στο κέντρο της Βενετίας όπου έζησαν, πρόκοψαν και παρήγαγαν επί αιώνες ανεκτίμητο πνευματικό έργο χιλιάδες Έλληνες μέτοικοι από την Ελλάδα, κυρίως φυγάδες από την αλωμένη Κωνσταντινούπολη. Στο Campo dei Greci οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας-'Istituto Ellenico' στο Μουσείο του οποίου υπάρχουν 300 εικόνες, ανεκτίμητης αξίας μεταξύ των οποίων τρεις Παλαιολόγειες, 250 αντικείμενα και σκεύη λατρείας, το Αρχείο του Ελληνισμού Βενετίας (1498-1953), καθώς και συλλογή χειρογράφων. Εξαιρετικά δείγματα της Συλλογής αυτής αποτελούν η "Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου", η Συλλογή Μουσικών Βυζαντινών Χειρογράφων, καθώς και Πατριαρχικά έγγραφα του 16ου αιώνα. Τμήμα του Campo dei Greci αποτελεί επίσης και ο Ι. Μ. ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, ένα μνημείο της Ορθοδοξίας στην εσωτερική διακόσμηση του οποίου συμμετείχε ο Μιχαήλ Δαμασκηνός, που ζωγράφισε το μεγαλύτερο μέρος του Εικονοστασίου. Εκεί η αποστολή ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο του ναού και θαύμασε όλα τα πολύτιμα αντικείμενα της θρησκευτικής μας πίστης που πήραν μαζί τους Έλληνες, με κίνδυνο της ζωής τους, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Τέλος τα παιδιά επέστρεψαν στη Λάρισα, γεμάτα από εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αξία των μορφωτικών επισκέψεων όχι μόνο στη απόκτηση γνώσεων και στη διεύρυνση της φαντασίας τους αλλά στη ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου