ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο

Διαβάστε στο BHMA πληροφορίες για το νομοσχέδιο που αφορά το Νέο Λύκειο. Ενδιαφέρον για τους θεολόγους (και όχι μόνο) παρουσιάζει η πληροφορία πως δεν υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές σε συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ αυτά που θα περιλαμβάνονται στα νέα προγράμματα σπουδών θα καθοριστούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Τέλος, στη Β΄και στη Γ΄Λυκείου θα υπάρχουν  και μαθήματα επιλογής.
Επομένως, για τα Θρησκευτικά, όπως άλλωστε και για τα υπόλοιπα μαθήματα, δεν υπάρχει ειδική αναφορά για το πόσες ώρες θα γίνονται και ποιο  θα είναι το περιεχόμενο τους! Πάντως να τονιστεί πως η μεγάλη αγωνία αφορά τις οργανικές των συναδέλφων. Φανταστείτε πόσες θα χαθούν αν -ο μη γένοιτο- στη Β΄Λυκείου δοθεί μία ώρα στο μάθημα  και στη Γ΄Λυκείου γίνει προαιρετικό! Γι' αυτό αγαπητοί φίλοι, φωνάζουμε! Γιατί δε μας αρέσει συνάδελφοι με προσόντα, όνειρα και τίτλους να τραβάνε κουπί στη γαλέρα της γραμματειακής υποστήριξης ή να ερίζουν με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, για το αν μπορούν να  πάρουν  μαθήματα (όπως την πολύπαθη ιστορία) για να συμπληρώσουν το ωράριό τους (για την τραγωδία της ανεργίας των θεολόγων νομίζουμε πως πλέον δε μπορούμε καν να αρθρώσουμε λόγο! Τι να πούμε άλλωστε σε άξιους ανθρώπους που βλέπουν  όνειρα και ελπίδες να γκρεμίζονται!)
Ένα θρησκευτικό  μάθημα σύγχρονο λοιπόν, μακριά από παραδοσιαρχίες και κατηχητισμούς, θα μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια στο σύγχρονο σχολείο. Θα επιτρέψει στους θεολόγους να διεκδικήσουν  με αξιώσεις ένα δίωρο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για όλες τις τάξεις Γυμνασίου- Λυκείου!   Και θα αποτρέψει την απώλεια οργανικών θέσεων. Χρειάζεται όμως καταρχήν συνεχής διάλογος με την κοινωνία, ώστε να πειστεί  για την  αξία του έργου μας. Η εσωστρέφεια δε μας  ταιριάζει σε καμία περίπτωση!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου