ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012


Ημερίδα για τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Οι εμπορικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την αρχαιότητα, αποτέλεσαν τη βάση για την ανταλλαγή πνευματικών στοιχείων ανάμεσα στα πολιτιστικά μορφώματα της περιοχής.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που οργάνωσε χτες ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Κώστας Δημουλάς και το 14ο Γυμνάσιο Λάρισας στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία».
Στην εκδήλωση ο Κώστας Δημουλάς αναφέρθηκε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ενώ στη συνέχεια ο Φιλόλογος-Ερευνητής Κωνσταντίνος Πάνος έκανε λόγο για τη σχέση ανάμεσα στα Ομηρικά έπη και στον πολιτισμό που αναπτύχθηκε με κέντρο του τις Μυκήνες. Ταυτόχρονα μίλησε και για τα σημαντικότερα πνευματικά και εμπορικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ακολούθησε ο Διευθυντής του 14ου Γυμνασίου Νίκος Παύλου ο οποίος αναφέρθηκε στα κοινά πολιτισμικά στοιχεία που υπάρχουν στη γραμματεία των λαών της περιοχής. Αυτά όμως, όπως τόνισε, δεν έχουν να κάνουν με την ουσία των βασικών πνευματικών αρχών, αλλά με τη χρήση μέσων που βοηθούσαν στην παρουσίασή τους. Αυτά τα έχει ανακαλύψει η έρευνα, τα έχει ταξινομήσει και έχει διαπιστώσει κοινές ετυμολογίες λέξεων και κοινούς τρόπους περιγραφής .
Οι επαφές ανάμεσα στους πολιτισμούς που άνθησαν στο μεσογειακό χώρο κατανοούνται ευχερέστερα και από τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Ο ομιλητής φέρνοντας ως παράδειγμα φοινικικό τόπο λατρείας στον οποίο υπήρχαν και αγαλματίδια αιγυπτιακών θεοτήτων ανέδειξε την πνευματική κινητικότητα της περιοχής κατά την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου.
Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία έγινε λόγος για την αξιοποίηση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας.  Τέλος ο Διευθυντής του 14ου Γυμνασίου έκανε λόγο για το Ψηφιακό Σχολείο και παρουσίασε συγκεκριμένους τρόπους διδασκαλίας με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας Επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου