ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Συνάντηση θεολόγων με την ΕΛΜΕ Λάρισας

Πραγματοποιήθηκε χτες 29/9 συνάντηση θεολόγων/καθηγητών με το προεδρείο της ΕΛΜΕ Λάρισας. Οι καθηγητές παρέδωσαν το παρακάτω υπόμνημα που υπογράφεται από 19 συναδέλφους για να δοθεί στην ΟΛΜΕ:



ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΘΗΤΗΤΩΝ/ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Το μάθημα των θρησκευτικών είναι ενταγμένο στα Αναλυτικά Προγράμματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την ίδρυση του νεοελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Για τη μορφή του, το χαρακτήρα του και τα μορφωτικά στοιχεία που παρέχει στους μαθητές, υπεύθυνες, όπως είναι γνωστό, είναι οι εκάστοτε εκπαιδευτικές πολιτικές.


Πρόσφατα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η είδηση (βλ www.esos.gr/arthra/39940/i-thesi-tis-olme-gia-ta-thriskeytika) «Να προβεί σε άμεση τροποποίηση της εγκυκλίου ώστε, εφεξής, από τους γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών να μην ζητείται να δηλώνουν αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ΄ επίκληση των πεποιθήσεών τους και της θρησκευτικής τους συνείδησης καθώς και να δωθεί παράταση στο δικαίωμα δηλώσεων των απαλλαγών, ζητά η ΟΛΜΕ από τον υπ. Παιδείας , με ανακοίνωσή της».


Εφόσον ισχύσει η παραπάνω πρόταση είναι σίγουρο ότι οι καθηγητές/μέλη της ΟΛΜΕ που διδάσκουν το μάθημα θα υποστούν, ως προς τα εργασιακά τους δικαιώματαβλάβη (απώλεια μέρους ή του συνόλου του ωραρίου τους, υποβάθμιση ως προς το εργασιακό κύρος τους κοκ), αφού είναι πιθανό πολλοί μαθητέςνα ζητήσουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.


Παρακαλούμε λοιπόν τους συναδέλφους του προεδρείου της ΕΛΜΕ Λάρισας, μέλη της οποίας είμαστε οι υπογράφοντες, να μεταφέρουν το παρόν υπόμνημα στην ΟΛΜΕ ώστε να μας δοθεί απάντηση στα εξής ερωτήματα:


1. Πως θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών/μελών της ΟΛΜΕ που διδάσκουν Θρησκευτικά, σε περίπτωση που οι απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών οδηγήσουν σε απώλεια του ωραρίου τους;


2. Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει η ΟΛΜΕ ώστε να αναδειχτούν στοιχεία του μαθήματος των Θρησκευτικών που σχετίζονται με τη ερμηνεία της πραγματικότητας που βιώνουν οι μαθητές (πχ θρησκευτικότητα, μορφές φανατισμού, πράξεις με θρησκευτικό χαρακτήρα κ.α.), τα οποία θα διδάσκονται στο σύνολο των μαθητών, ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις, μιας και αφορούν όλη την κοινωνία;






Οι υπογράφοντες καθηγητές













( ακολουθούν 19 υπογραφές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου